top of page

Günde 10 Dolara Dünya Nasıl Gezilir

  • Asım Güneş
  • 14 Ara 2016
  • 2 dakikada okunur

Seyahat edince aynı kalan nedir? Hiçbir şey. Pek çok kişinin hayali gezmek, yaşamak ve öğrenmek. Peki ne kadar para lazım? Sabit hayatınızdan daha az! Yıllarca gazetecilik yaptıktan sonra 2 yıl önce gezmeye karar veren Asım Güneş, yeterli parası olmadığı için günlük on doları aşmayan bir harcama limiti koyarak Afrika'dan başladı yolculuğuna.. Sonra Uzak Asya'ya geçti. Şimdi ise Amerika kıtasının kuzeyinden başladığı yolculuğunda Meksika'yı geçerek orta Amerika'ya vardı. Güneş 'ucuza' nasıl yolculuk yaptığını yazdı...

KONAKLAMA: EN BÜYÜK GİDER EN KOLAY TASARRUF

Konaklamanın en iyi ve ucuz (bedava) yöntemlerinden biri Couchsurfing. Couchsurfing.com, ‘misafirlik’ kavramını uluslararası boyuta taşımış bir site. Öncelikle sitede bir hesap açmanız ve kişisel bilgilerinizi yazmanız gerekiyor. Ondan sonra gideceğiniz yerde, misafir kabul eden diğer üyeleri belirleyip onlara mesaj atıyorsunuz. Gideceğiniz zaman, ne kadar kalmak istediğiniz gibi şeyleri belirterek. Tabii kibarlığı elden bırakmadan. Hakkınızda ne kadar fazla olumlu yorum varsa, kalacak yer bulmanız da o kadar kolay. O yüzden şimdiden bir hesap açıp gezginleri ağırlamaya başlamanızda fayda var. Couchsurfing’in tek faydası bedava konaklama değil ayrıca gittiğiniz yerdeki yerel insanlarla tanışma ve gerçek yaşamlarına dokunma şansı da elde ediyor olmanız. Ama duyduğum kadarıyla bu sitenin kullanımında da bazı sorunlar ve tacizler yaşanmaya başlamış. O yüzden mesaj atacağınız kişinin bilgilerini ve hakkındaki yorumları dikkatli okumakta fayda var.

ULAŞIM: TAKSİYİ UNUTUN

Ulaşımı harcamalarını düşürmenin en iyi yolu yöre halkının tercih ettiği toplu taşımayı kullanmak. Örneğin iki yıllık gezim çerçevesinde tek başıma hiç taksiye binmedim. Hep otobüs, minibüs ve tren gibi toplu taşıma araçları kullandım. Bunların da en ucuz olanlarını.

Ayrıca blablacar uygulaması da, dünyanın birçok yerinde yolculuk arkadaşı bulma ve ulaşımı ucuza getirmek için kullanılıyor.

YEME-İÇME: KENDİN PİŞİR KENDİN YE

Yeme içme harcamalarını kısmanın en basit yolu, yemeğinizi kendiniz yapmak. Özellikle hostellerde, müşterilerin kendi yemeklerini yapabilecekleri ortak mutfaklar vardır. Burada kendi yemeğinizi yapabilirsiniz. Bir de termosunuza çay veya kahveyi doldurdunuz mu tamamdır.

Bunun dışında bu konuda da yerel halkı takip etmekte fayda var. Esnaf lokantalarını bulmak önemli.

SABİT HAYATTAN DAHA UCUZ

Bu üç ana madde dışında, gittiğiniz yerlerde ziyaret etmek istediğiniz müzeler, özel parklar ya da diğer turistik mekanlar ayrı bir harcama kalemi oluşturuyor. Bunu düşürmenin yollarından biri uluslararası öğrenci kartı ya da uluslararası basın kartı çıkartmak. Genelde bu tip yerlerde çeşitli indirimler mevcut. Ayrıca kaçak girmek de bir yöntem. Nasıl yapacağınızı internette araştırırsanız, daha önce yapmış gezginlerden fikir alma şansınız var.

Masrafları düşürmenin yanısıra bir de takı yapmak, resim yapmak, bir enstrüman çalmak ya da güzel şarkı söylemek gibi yetenekleriniz varsa, üzerine para kazanmaya bile başlarsınız ki bu ömrünüz boyunca seyahat etmenizi sağlayabilir.

Neyse, yukarıdaki maddeleri uygularsanız, sanılanın aksine yolculuk yapmanın çok da pahalı bir şey olmadığını görecekseniz. Ben günlük harcamalarımı 10 dolar civarına çektim. Eğer bir gün fazla para harcarsam sonraki günlerde harcamalarımı düşürerek ortalamayı tekrar 10 dolara çekmeye çalıştım.


Comentarios


You Might Also Like:
About Me

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me to add your own content and make changes to the font.

 

Read More

 

Join my mailing list

Search by Tags

© 2023 by Going Places. Proudly created with Wix.com

bottom of page